Manhattan: pilot

Cast John Benjamin Hickey, Ashley Zukerman, Steve Larese, Rafael Torrez, Rachel Brosnahan, Olivia Williams, Katja Herbers en Josh Cooke
Genre Drama/geschiedenis
Speelduur 55 minuten
Première 27 juli 2014
Zender WGN America (Amerika)

Plot Wetenschapper Charlie (Ashley Zukerman) en zijn vrouw Abby (RachelBorsnahan) komen aan in wat lijkt op een kamp in de woestijn van Los Alamos, omdat Charlie daar een nieuwe baan heeft gekregen. Wat hij precies komt doen, weet hij eigenlijk niet. Als blijkt dat hij naar de stad, die op de kaart niet bestaat, is gekomen om mee te werken aan de allereerste atoombom, moet hij net als de andere wetenschappers geheimen voor zijn vrouw bewaren.

Opvallend Wie oplet kan de Nederlandse actrice Katja Herbers ontdekken, die perfect bij de cast past als enige vrouwelijke wetenschapper Helen Price en daarmee haar eerste grote Engelstalige rol heeft binnengesleept. Herbers zou eigenlijk een kleine rol krijgen, maar doordat haar Engels zo goed is en ze daarnaast ook nog vloeiend Duits spreekt, werd ze aan de vaste cast toegevoegd.

Waarom wel? Dat Manhattan pas WGN America’s tweede originele gescripte dramaserie is (onlangs ging Salem voor), is echt niet te merken. Manhattan is precies het soort serie dat het goed doet op televisie: een periodedrama met een geweldige ensemble cast. Wij zijn dan eigenlijk ook verbaasd dat het geen AMC-serie is, maar dat zegt wel weer wat over de kwaliteit. De look en feel van de serie is authentiek en doordat de opnamen in Santa Fe, New Mexico zijn gehouden, zal de cinematografie veel kijkers aan Breaking Bad doen denken, wat natuurlijk geen verkeerde vergelijking is. De set helpt bij aan de mysterieuze sfeer, die zeker past bij een serie die vol geheimen lijkt te zitten. Het tijdperk waar Manhattan zich in afspeelt gaat zeker nog zorgen voor interessante spanningen en conflicten.

Waarom niet? Leken zullen het nooit merken, maar echte geschiedeniskenners hebben meteen door dat er nogal wat feiten door fictie zijn vervangen. Een hoop details van het Manhattan Project, waar de serie op is gebaseerd en dus ook zijn titel aan ontleent, kloppen natuurlijk niet. Dat kan storend zijn in een periodedrama. Gelukkig is de sfeer wel goed, en hebben wij dus geen moment het idee dat de serie zich niet in 1943 afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Blijven kijken? Zeker! Manhattan is echt zo’n serie die het kijken alleen al waard is door de ijzersterke cast. Dat de pilot er goed uitziet en ook nog eens eindigt met een flinke cliffhanger zorgt er voor dat we niet kunnen wachten tot aflevering twee.

Plaats een reactie