Onze Emmy’s: Beste Acteur in een Dramaserie

Het lobbyen voor de Emmy’s is begonnen en ook op de redactie raken we er niet over uitgepraat. Wie worden er in juli genomineerd voor een Primetime Emmy? Ongeduldig als we zijn, nomineren we alvast onze eigen favorieten en gedroomde winnaars. We beginnen met een categorie waarin de concurrentie moordend is: Beste Acteur in een Dramaserie.

Steffie: Jon Hamm in Mad Men
Zes keer eerder werd hij al genomineerd. Voor elk seizoen van Mad Men maakte Jon Hamm tot nu toe dus kans op een Emmy. Dat zegt eigenlijk wel genoeg, want dat is alleen weggelegd voor de echte grote acteurs, waar Hamm zeker tot behoort. Zijn Don Draper is iconisch en het is onmogelijk om niet naar hem te willen kijken. Dit seizoen verdient hij de nominatie (en het beeldje uiteindelijk) meer dan ooit wat mij betreft. Zijn spel is nog altijd even sterk, maar zijn personage is nog intrigerender. Dat hij dat voor elkaar krijgt in een ensemble cast die vrijwel perfect is, maakt zijn prestatie alleen maar grootser.

Bart: Kevin Spacey in House of Cards
Er zijn weinig series waarin de hoofdrolspeler zo bepalend is als in House of Cards. Kevin Spacey is als Frank Underwood niet alleen de meest invloedrijke Amerikaanse politicus, maar hij trekt ook de hele serie naar zich toe. Vooral doordat hij rechtstreeks tegen de kijker praat. Het tweede seizoen leek die rol te zijn vergeten, maar de eerste aflevering eindigt met een sterk monoloog met de onheilspellende woorden: “Did you think I’d forgotten you? Perhaps you hoped I had.” Underwood is dit seizoen nog naarder en doet alles voor de macht. Daardoor zit je bij elke scène met Spacey op het puntje van je stoel.

Sonny: Bryan Cranston in Breaking Bad
Ja, waar te beginnen? Niet vaak komt het voor dat een acteur zoveel toevoegt aan een rol als Cranston dat deed aan zijn Walter White. Een imponerende vijf seizoenen en zes Emmy nominaties lang wist de acteur zijn steeds meer moreel verwerpelijke personage uit te diepen. Dat de mensen zelfs naar het einde toe nog sympathie voor hem hadden, bewijst zijn klasse. Nu Breaking Bad helaas afgelopen is, verdient de serie voor de laatste keer zijn erkennin. Geef Cranston die (vierde!) Emmy en sluit het hoofdstuk Breaking Bad waardig af.

Julien: Charlie Hunnam in Sons of AnarchyHet brak los in het zesde seizoen van Sons of Anarchy, alle problemen kwamen terecht bij Jax Teller gespeeld door Charlie Hunnam. Het was een enorme acteerprestatie, Hunnam kreeg te maken met liefde, moord, verraad en wist bij alles de juiste emoties over te brengen. Als de gehele planning van Teller wordt neergehaald aan het einde van het seizoen stort zijn leven. Dat door het verraad van zijn moeder en de bijbehorende moord op zijn vrouw Tara. De uitdrukking op het gezicht van Hunnam is zo krachtig. Hij verdient minimaal een nominatie, maar de Emmy zelf zou ook niet verkeerd zijn.

Floris: Matthew McConaughey in True Detective
Het is een van de meest drastische transformaties van welke acteur dan ook in de afgelopen jaren. Matthew McConaughey ging van pretty boy in romkoms als How Top Lose A Guy In Ten Days naar een ruige acteur zonder remmingen die zich helemaal verliest in zijn rollen. Eerst in The Dallas Buyers Club als een uitgemergelde, drugs dealende aidspatiënt en onlangs als grote ster naast Woody Harrelson in de hitserie van het jaar, True Detective. In acht afleveringen wist hij een personage neer te zetten dat zowel geloofwaardig psychotisch als geniaal is. Hulde voor deze herboren methodactor.

Mike: Gabriel Macht in Suits
Elke advocaat die dezelfde karaktereigenschappen als Harvey Specter uit Suits heeft, zou een flinke bonus moeten krijgen. Zo ook mijn persoonlijke favoriet Gabriel Macht, die na drie seizoenen toch echt zijn bonus moet gaan innen: een Emmy Award voor Beste Acteur. Hij heeft aan de kijker bewezen dat hij veelzijdig is, zowel serieus als grappig kan zijn en dat hij een flinke dosis charisma heeft. Wat overigens ook wel nodig is om een advocatendrama als Suits te leiden. Kortom: niemand, maar dan ook niemand zou hem in de rol van Harvey Specter overtreffen, dat durf ik met zekerheid te zeggen. Daarom eis ik dat hij dit jaar met een Emmy naar huis gaat.

Plaats een reactie