Wie speelde James Bond?

Als er één filmpersonage is dat iedereen kent, dan is het wel James Bond. Al sinds de jaren ’60 verschijnen er films over deze geheim agent die altijd in is voor avontuur en gevaarlijke missies. Maar wie speelde James Bond? In deze blog nemen we je mee door de geschiedenis van de acteurs die deze iconische rol hebben vertolkt.

Alle james bond acteurs;

Dit zijn alle mensen die James bond hebben gespeeld;

  • Sean Connery (1962-1967, 1971)
  • George Lazenby (1969)
  • Roger Moore (1973-1985)
  • Timothy Dalton (1987-1989)
  • Pierce Brosnan (1995-2002)
  • Daniel Craig (2006-2021)

De oorspronkelijke Bond: Sean Connery

Als we het hebben over James Bond, dan denken de meeste mensen meteen aan Sean Connery. Deze Schotse acteur speelde Bond in maar liefst zeven films, van ‘Dr. No’ uit 1962 tot ‘Diamonds Are Forever’ uit 1971. Connery was de eerste acteur die deze rol op zich nam en hij is nog altijd een van de meest geliefde Bonds aller tijden.

George Lazenby: eenmalig Bond

Na het vertrek van Sean Connery moest er natuurlijk een nieuwe Bond gevonden worden. Die eer viel in 1969 te beurt aan George Lazenby, een Australische acteur die tot dan toe nog maar weinig bekendheid genoot. Lazenby speelde Bond in ‘On Her Majesty’s Secret Service’, maar besloot daarna om de rol niet meer te spelen.

Roger Moore: de Bond met humor

In 1973 verscheen Roger Moore voor het eerst als James Bond in ‘Live and Let Die’. Moore speelde de rol van Bond maar liefst zeven keer, tot en met ‘A View to a Kill’ uit 1985. Moore was de Bond met humor: hij maakte regelmatig grapjes en zijn Bond-films waren dan ook wat luchtiger van toon dan die van zijn voorganger Connery.

Timothy Dalton: een donkere Bond

Na Roger Moore was het de beurt aan Timothy Dalton om James Bond te spelen. Dalton vertolkte de rol van 007 in ‘The Living Daylights’ uit 1987 en ‘Licence to Kill’ uit 1989. Dalton’s Bond was wat donkerder en serieuzer dan die van zijn voorgangers en dat viel niet bij iedereen in de smaak.

Pierce Brosnan: terug naar de humor

In 1995 verscheen Pierce Brosnan voor het eerst als James Bond in ‘GoldenEye’. Brosnan speelde Bond in vier films, tot en met ‘Die Another Day’ uit 2002. Brosnan’s Bond was weer wat luchtiger dan die van Dalton en hij had ook weer wat meer humor.

Daniel Craig: de moderne Bond

Sinds 2006 is Daniel Craig de man die James Bond gestalte geeft. Craig debuteerde als Bond in ‘Casino Royale’ en speelde daarna nog in ‘Quantum of Solace’, ‘Skyfall’, ‘Spectre’ en ‘No Time to Die’. Craig’s Bond is weer wat serieuzer dan die van Brosnan, maar hij heeft ook wat meer diepgang.

Conclusie

Hopelijk heb je nu het antwoord op de vraag; ‘Wie speelde james bond?’ Zoals je ziet hebben er door de jaren heen heel wat acteurs de rol van James Bond vertolkt. Elk van hen heeft zijn eigen stempel gedrukt op het personage en elke Bond-film heeft dan ook zijn eigen sfeer. Of je nu fan bent van Sean Connery, Roger Moore of Daniel Craig, één ding is zeker: James Bond zal altijd een icoon blijven in de filmgeschiedenis. En hoewel er door de jaren heen veel veranderingen zijn geweest in de films en in de rol van James Bond, blijft de basis hetzelfde: een geheim agent die altijd kalm blijft in gevaarlijke situaties en die met zijn charme en vaardigheden de wereld redt van de ondergang.

Het is interessant om te zien hoe de rol van James Bond zich heeft ontwikkeld over de jaren heen. Van de stoere en koele Sean Connery tot de humoristische Roger Moore en de serieuze Daniel Craig, elk van hen heeft de rol op zijn eigen manier ingevuld. En wie weet wat de toekomst nog zal brengen voor deze legendarische geheim agent

Plaats een reactie